Textilní příze

 

Kabelky, které v tomto obchodě naleznete, jsou vyrobené z textilních přízí. Pokud jste se s tímto názvem ještě nesetkali a nebo Vás zajímá, jaké vlastnosti mají textilní příze, které k výrobě kabelek používám, zde se Vám to pokusím přiblížit. 

Textilních přízí (šňůry, tričkovina, dutinky, sisal) je na trhu celá řada a podle jejich vlastností se používají na různé projekty, např. výroba háčkovaných košíků, tapiserie, koberečky, macrame techniky apod. 

Já osobně používám převážně recyklované materiály - tričkovinu neboli T-shirt Yarn. Třičkovina se před několika lety stala hitem v módním světě a výrobky z ní nechybí ani v kolekcích věhlasných značek a módních návrhářů. Líbí se mi myšlenka, že se jedná o materiál, který vzniká jako vedlejší produkt při výrobě látek (tričkový úplet). Většinou jde o směs bavlny s elastanem. Při výrobě kabelek z tohoto materiálu se může narazit na drobné nedokonalosti, protože tato příze nebývá po celé délce stejně široká. Ale podle mého názoru to rozhodně není na škodu a je to navíc ekologické.

Samozřejmě u některých projektů nelze tyto příze použít, protože jejich jedinou nevýhodou je, že výsledný výrobek může být o něco těžší, než např. podobně velká kabelka z kůže.

Naopak odlehčené varianty kabelek z bavlněných dutinek, možno s příměsí lurexu (lesklé nitky) mohou vyniknout při speciálních příležitostech, kde se používá večerní osvětlení. Proto jsou vhodným doplňkem na večírky, plesy, společenské události a všude tam, kde potřebujete zazářit a nebo osvěžit svůj outfit. Kabelky se výborně hodí k jednobarevným outfitům a nebo vytvoření zajímavých barevných kombinací.